Един Windows за всички устройства

Microsoft представи Windows 10, с който ще се опита да направи голям скок при операционните системи, като въведе единна платформа за компютри и мобилни устройства

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Microsoft изненада технологичната индустрия, като прескочи един номер в популярната си операционна система и представи Windows 10. Промените обаче далеч не се изчерпват само с името и софтуерният гигант ще се опита да направи лъвски скок, като обедини напълно в една платформа мобилната и настолните версии на Windows. Тази амбиция беше поставена и загатната още с представянето на Windows 8, но без конкретен срок кога ще се случи. Явно моментът е настъпил и Microsoft ще хвърли истинско предизвикателство към сектора. Компанията от Редмънд показа, че явно си е взела поука от предишните неуспехи и предприема няколко мерки за възстановяване на възможностите на персоналните компютри.

Универсалният прозорец

Новата операционна система ще трябва да предостави единен формат за всякакви устройства с размер на екрана от 4 до 80 инча. Това обхваща всичко – от смартфони, през таблети и лаптопи до настолни компютри и дори игрални конзоли (потенциално умни телевизори). Тази възможност на Windows 10 беше официално обявена в презентацията, а новината, че ще се ползва пълноценно и за смартфони, която ще замени сегашната мобилна платформа беше потвърдена от Microsoft при панела с въпроси и отговори.

"Windows е на ръба на промяната и сега е време за напълно нова версия", коментира обяви Тери Майерсън, вицепрезидент на Microsoft, отговорен за разработването на всички платформи Windows. И допълва: "Windows 10 ще върви на най-широкия спектър от устройства до момента",

Големият въпрос, който си задаваха всички и преди, и сега е "как ще стане това".

Трудно може да се даде единен и кратък отговор. Най-удачният е представен под формата на т.нар. Continuum (от латински "цялост"). Това е функция, която позволява на операционната система да се адаптира спрямо устройството, на което се ползва. Ако Windows 10 е инсталирана на персонален компютър, тогава тя влиза в десктоп форма, която ползва максимално възможностите на мишката и клавиатурата. Когато обаче сте на устройство със сензорен екран, като таблет например, тогава се включва мобилната форма. При нея обстановката се променя и операционната система се нагажда към управление с докосване – отключват се команди с приплъзвания, по-големи икони, както и познатият от Windows 8 Start екран с големите плочки.

Какво става, ако имате хибридно устройство? Много просто: докато е активна физическата клавиатура, е включен настолният режим и автоматично преминава в мобилен, когато тя бъде неутрализирана.

Ситуацията е малко по-различна със смартфоните. При тях няма изобщо десктоп режим, а само такъв за сензорни екрани. Идеята е, че те споделят същата основа, както таблетите и персоналните компютри, а не са две различни, както е в момента.

Завръщането на Start менюто

На пръв поглед софтуерният гигант поема по-скоро крачка назад. Първият досег на публиката с новата операционна система изглежда като класическия изглед познат ни от Windows XP и 7. Най-осезаемата промяна е завръщането на Start менюто. То е видоизменено по хитър начин и комбинира дизайна от Windows 7, но и интерактивните плочки от осмицата. Основните категории и команди са поставени под формата на меню в лявата страна. Но в дясната част, където обикновено са приложенията, могат да се разполагат плочките. Така програмите могат да дават повече информация само с бърз преглед, без да се налага да се отварят, подобно на плочките от Start екрана в Windows 8 и менюто в смартфон платформата Windows Phone 8.

"Плочките и иконите, които се показват, са пълноценна комбинация от класическите и новите универсални приложения", обяви Джон Белфиор, вицепрезидент на Microsoft, отговорен за операционните системи.

Друга голяма промяна е въвеждането на виртуални десктопи. Тази функция позволява да се създадат няколко работни плота, във всеки от които да работят едно или няколко приложения. По този начин Microsoft се опитва да засили максимално multitasking eлементът както за традиционните компютри с клавиатури и мишки, така и за тези със сензорни екрани. Тук е добавена и възможността Snap Assist, която позволява да се избират приложения, отворени в различни десктопи.

Голяма промяна претърпяват и новите Modern приложения, които са оптимизирани за сензорни екрани. Те ще могат да се пускат в десктопа под формата на прозорци, което прави работата с различни видове програми още по-лесна и допълнително засилва единното усещане на платформата.

Най-големите фенове на Windows ще бъдат зарадвани и с промени в командния терминал Command Prompt, където ще могат да се копират цели редове без проблеми със стандартната команда Ctrl и V. Сред другите новости е въвеждането на единен онлайн магазин за приложения. Microsoft работи през последните години в тази посока, но сега разширява значително възможностите му. Основната част е насочена към големите корпорации, които ще могат да го модифицират, така че да се разделят данните – личните и служебните, които се съхраняват и прехвърлят в различните устройства на потребителите. По този начин компаниите ще могат да не се притесняват за проблеми с управлението, инсталираните приложения (вътрешно корпоративни и потребителски) и съответно със защитата на фирмените данни.  

Ранен достъп

Microsoft не се справи добре с желанията на потребителите при разработването на Windows 8. Затова в новата версия компанията прибягва до нетрадиционен за нея подход – ще предостави по-широк достъп на потребителите през последните месеци от работата по платформата. Това ще стане чрез програмата Insider, която ще даде възможност на хората да тестват предварителна "техническа" версия и да дадат обратна връзка. Тя започва от сряда, като първо ще излезе модификацията за сървъри, а след това предварителен изглед за персонални компютри и лаптопи (тоест с потенциално изключени възможности за мобилни устройства). По-пълна предварителна версия Consumers Preview се очаква да излезе в началото на следващата година.

По този начин се предоставя възможност не само на потребителите, но и на големите компании и техните IT отдели да тестват системата. Съответно да дадат и обратна връзка. С други думи, може да се очакват доста промени.

От Microsoft не се ангажираха с конкретна дата за пускане в продажба, но коментираха, че се очаква да излезе след конференцията Build, тоест след април 2015 г. Не бяха обявени и конкретни цени или промени в политиката по разпространение.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kilgore avatar :-|
    kilgore
    • - 1
    • + 25

    Това ще е и сървърна и клиентска ОС, така ли?
    Интересно...

    "Command Prompt, където ще могат да се копират цели редове без проблеми със стандартната команда Ctrl и V" - те това е истинската иновация за мен - чакам я къде 20 години :))

    Нередност?
  • 2
    marsislav avatar :-|
    Miroslav Kostadinov
    • - 8
    • + 15

    Магазин за приложения, виртуални десктопи, копиране на цели редове от конзолата с клавишна комбинация.... Брей!
    Подобни благинки са достъпни от години за потребителите на множество Линукс дистрибуции.
    Иначе - поздравления! Новата ОС си има старт меню, прозорците могат да се минимизират и оразмеряват, да се застъпват, че дори и task bar -а можем да използваме вече...Брех, брех, иновация след иновация! А дали са направили обновена версия на Paint? През 2009 година MS представяха Windows 7 в университета ми и наблегнаха особено много на новия интерфейс на Microsoft Paint.

    Нередност?
  • 3
    true_original avatar :-|
    true_original
    • - 12
    • + 4

    Няма нищо което макентпш да няма от години, нищо.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    marsislav avatar :-|
    Miroslav Kostadinov
    • - 3
    • + 11

    Вече е достъпен в торент сайтовете :)

    Нередност?
  • 5
    philipotel avatar :-|
    Durruti
    • - 2
    • + 8

    Наваксали са с някакви дребни опции, които наистина ги има при конкурентите от едно 10 години. Отказали са се от разни тъпи идеи е в Уин 8... ами всъщност не се сещам какво друго да искам от един Уиндолс, за да го пробвам. Ама ще поизчакам сървис пак 2

    Нередност?
  • 6
    sir_humphrey avatar :-|
    Sir Humphrey
    • - 2
    • + 14

    Единствен Windows ги владее, Единствен той ще ги открие,
    Единствен вси ще ги сбере и в тъмнина ще ги обвие.

    Нередност?
  • 7
    npocmaka avatar :-?
  • 8
    epoc avatar :-P
    epoc
    • - 1
    • + 2

    И малко хумор (един познат ми ги прати преди малко). Едното е от 1 април 2013, когато Стив Балмър все още бачкаше за микромеките:

    https://pbs.twimg.com/media/By4GyZdCUAAWuL3.png:large

    http://www.infoworld.com/article/2613504/microsoft-windows/microsoft-windows-microsoft-skips-too-good-windows-9-jumps-to-windows-10.html

    Нередност?
  • 9
    greenhrast avatar :-|
    greenhrast
    • + 1

    в командния терминал Command Prompt, където ще могат да се копират цели редове без проблеми със стандартната команда Ctrl и V.

    Мммм то и сега става, само маркираш десен клик за копи, и пак десен клик за пасте...
    Cntrl+A, Shift+Del, Alt+F4, Alt+U
    don't try this at home :D

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 10
    sto67nes avatar :-?
    sto67nes
    • - 1
    • + 1

    Изненадата е само в номера....

    Нередност?
Нов коментар